CLT is de afkorting van en staat voor Cross LaminatedTimber en is een innovatieve constructietechniek. Vertaald naar het Nederlands is dat Kruislaaghout of massieve meerlagige houtplaten. In deze vorm van houtbouw worden 3 tot 7 massieve platen onder hoge druk kruiselings op elkaar gelijmd. Deze meerlagige CLT-panelen worden vervolgens gemonteerd tot de dragende constructie van het gebouw. Daarin worden de CLT-panelen gebruikt als wand-, vloer– en dakelementen.
Dit type houtmassiefbouw wordt wereldwijd gezien als de toekomst van de bouw. Het materiaal is uiterst vormvast, van uitzetting en krimp is haast geen sprake. Dat maakt het samen met zijn lichtheid een zeer dankbaar en efficiënt materiaal voor montage. Bovendien is CLT hout zeer milieuvriendelijk, zowel in het productieproces als in het e-peil van de opgeleverde gebouwen.
CLTxPRT is 100% gespecialiseerd in en gefocust op CLT. Doe beroep op de referentie binnen CLT voor jouw volgende bouwproject. Van ontwerp en engineering tot levering en montage.
De mogelijke toepassingen van CLT-Hout
Cross laminated timber kan voor vrijwel elk type gebouw gebruikt worden. Dankzij de stevigheid en het uitmuntende draagvermogen zijn de mogelijkheden quasi eindeloos. Dat draagvermogen geeft in combinatie met zijn licht gewicht een enorme architecturale vrijheid.
Wij zetten CLT in voor de constructie van residentiële gebouwen en utiliteitsbouw.
Eengezinswoningen
Appartementen en hoogbouw (tot 20 verdiepingen)
Scholen en openbare gebouwen
Studentenhuisvesting
Kantoorgebouwen
Winkels
Industriële gebouwen en hallen
Stedelijke verdichting
Voordelen van bouwen met CLT-Hout
Ecologisch
Hout is een hernieuwbaar en natuurlijk materiaal. Door gebruik te maken van milieuvriendelijk PEFC- en FSC-gecertificeerd hout is de ecologische voetafdruk van CLT aanzienlijk kleiner dan bij traditionele bouwmethodes.
Betrouwbaar
De kruiselingse verlijming van de lamellen geeft een super sterk bouwmateriaal. De wanden, vloeren en daken in CLT zijn door hun natuurlijke brandvertragende laag bovendien top in brandveiligheid. Ook in resistentie tegen aardbevingen is CLT een uitstekend materiaal.
Energiezuinig
CLT is de perfecte keuze voor energieneutrale woningen. Deze houtbouwtechniek is namelijk voortreffelijk op gebied van weerstand, luchtdichtheid en isolatie.
Snelheid
Het bouwproces wordt met 60% verkort dankzij de geprefabriceerde panelen. Al binnen 1 à 2 weken staat een CLT-bouwwerk wind- en waterdicht. Een instapklare woning kan op 3 à 4 maanden opgelevert worden, zonder in te boeten aan kwaliteit.
Gezond
Het CLT-hout vormt gezonde leefomgevingen. Door waterdamp op te vangen en daarna opnieuw te verspreiden zorgt het voor een optimale vochtigheidsgraad. Bewoners, werknemers, bezoekers, studenten, etc. genieten zo van een gezond binnenklimaat.
Kwalitatief
De grondige kwaliteitscontroles garanderen een vlotte montage en bewerking. In onze CLT-bouwprojecten wordt uitsluitend technisch gedroogd hout gebruikt met 12% (± 2%) vochtigheid (conform het European Technical Assessment). Daardoor is het hout zeer goed bestand tegen ongedierte en schimmelvorming.
Nauwkeurig
De productie van onze CLT-panelen is uiterst precies. Een zorgvuldige modelering met accurate uitsparingen voor ramen, deuren en leidingen maakt CLT erg makkelijk in installatie en montage.
Meer rendement
Dankzij de smallere wanden win je bij CLT waardevolle bewoonbare oppervlakte. Drijf zo de marktwaarde van je pand op en geniet van een groter rendement van jouw bouwproject.
Flexibel
Het kruislaaghout is erg flexibel in gebruik. Ondanks het lichte gewicht is het structurele draagvermogen (zelfs bij grote overspanningen) en de vormvastheid van CLT superieur. Daarbovenop vereist het een lichtere fundering.
ONTGINNING
Stap 1
Voor de productie van de CLT-elementen wordt uitsluitend gebruik gemaakt van duurzaam geteeld hout. Al ons hout is afkomstig van gecontroleerde bosbouw conform de strenge PEFC- en FSC-normen.
Door het kruiselings verlijmen van de lamellen lopen de vezels in een CLT-paneel in beide richtingen. Dat resulteert in een buitengewoon sterk materiaal dat qua vormbehoud en krimp- en uitzetbestendigheid top is.
Alle lamellen ondergaan een strenge kwaliteitscontrole voor gebruik. De gebruikte lamellen hebben een vochtgehalte van 10 tot 14%.
LIJMEN & LAMINEREN
Stap 2
In deze stap wordt het hout aan de hand van een getande vingerlas verbindingstechniek (Finger Joint) aan elkaar gelijmd tot een eindeloos lange plank. De gecontroleerde houtvochtigheid garandeert een optimale hechting en vormvastheid.
Uit deze eindeloze planken maakt men vervolgens de juiste lamellen om het gewenste paneel, met nodige uitsparingen, te produceren.
Hierbij wordt melanineharslijm type I (conform de EN 15425-norm) gebruikt. Deze PUR-lijm wordt over het hele oppervlak van de lamellen verspreid waarna de lamellen onder hoge druk (0,6 N/mm²) op elkaar worden geperst.
CNC GESTUURD
Stap 3
Aan de hand van de meest recente CNC-technologie worden jouw gewenste prefab CLT-panelen uitgezaagd, gefreesd en geboord.
De afmetingen, uitsparingen en specificaties van de benodigde panelen worden aangegeven door het digitaal BIM-model van jouw constructie.
Dit 3D-model bevat alle details om snel en automatisch uiterst precieze bouwelementen te bekomen. De volledige creatie van de panelen op maat met deur- en raamopeningen, routing van kanalen voor alle technieken, gaten en sleuven voor verbindings- en bevestigingsmiddelen garandeert een efficiënte productie en montage. Ook hellende sneden en bochten worden zo tot op de millimeter nauwkeurig geprefabriceerd.
MONTAGE & INSTALLATIE
Stap 4
Wij leveren de geprefabriceerde CLT-panelen op een door jou gekozen tijdstip op de werf en zijn meteen klaar voor montage.
Kies als klant uit diverse serviceniveaus. Laat de montage volledig aan onze vakmannen over, laat je begeleiden in het montageproces of doe de montage volledig zelf, jij kiest.
De iets langere voorbereidingstijd wordt ruimschoots gecompenseerd door de snelheid die je wint in het bouwproces. De geprefabriceerde bouwelementen met uitsparingen en nodige verbindingen zijn met behulp van een bouwkraan makkelijk en snel in elkaar te puzzelen. De constructie staat super snel overeind waarna de gevelmetselwerken en technieken naadloos kunnen volgen. Een grondig voorbereid dossier minimaliseert tevens ad hoc fouten en oponthoud.
CLT Hout: Ecologisch met circulair aspect
Het toenemende gebruik van CLT hout in de bouwsector heeft een positieve impact op economisch en ecologisch vlak. Hout bevordert het binnenklimaat, het heeft een uitstekende luchtdichtheid en isolatiewaarde. Het voornaamste aspect is de veel lagere CO2-uitstoot bij CLT hout ten opzichte van beton als staal als bouwmaterialen.
Hout is een hernieuwbaar materiaal en haalt tijdens het groeiproces schadelijke CO2 uit de lucht. Aan de hand van fotosynthese zetten bomen deze CO2 om in zuurstof.
0
%
Slankere opbouw
0
x
Minder transport
0
x
Minder gewicht
0
x
Minder staal
Zero WASTE
In de productie van de CLT-elementen gaat niets verloren. 75% van een gekapte boom wordt verwerkt in onze CLT-elementen. De resterende 25% wordt verwerkt tot biomassa of pellets.
Met deze biomassa wordt groene energie geproduceerd en komt op die manier terug in de ecologische kringloop terecht. Deze duurzame energie wordt ingezet voor onder meer het drogen van hout en het opwekken van groene stroom. Kortom, een proces met zero verspilling.
Wil je meer weten over het gebruik van CLT hout in jouw bouwproject? Neem vandaag nog contact op met CTLxPRT voor deskundig advies en oplossingen op maat.